Bij HKN kun je als triagist doorgroeien naar de functie van Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH). Wat houdt deze functie precies in? Welke opleiding heb je nodig? Onze collega Klaartje Post, triagist en SOH, vertelt erover.
Wat doet een Spreekuurondersteuner Huisarts?
“Een SOH is een goed opgeleide doktersassistente en/of verpleegkundige die de logistiek van het eigen spreekuur waarborgt door semi- spoedeisende patiënten de aandacht te geven die ze nodig hebben. Dit zijn o.a. (hecht) wonden, brandwonden aan de hand, pols , voet, enkel letsel, allergische reacties en urineweg infecties. Dit is een greep uit veel voorkomende klachten die de SOH zelfstandig kan afhandelen of kan doorverwijzen naar de SEH (spoedeisende hulp).
Jij bent SOH, wat zijn jouw ervaringen in deze functie?
“Zelf werk ik nu sinds 2012 als SOH op de huisartsenpost. Met 3 andere collega’s hebben wij de opleiding tot SOH mogen volgen, destijds nog in het zuiden van Nederland. Wij waren in die tijd één van de eerste huisartsenposten die met SOH’ers zijn gaan werken. Inmiddels is de opleiding ook in het noorden van Nederland te volgen en werken bijna alle huisartsenposten in Nederland met een aantal SOH’ers. De functie komt tegenwoordig ook vaker voor in de dagpraktijken”.
Wat vind je het leukste van de werkzaamheden als SOH?
“Het maakt het werk wat ik al doe als triagist nog afwisselender. Wij zijn inmiddels een hechte groep van 7 collega’s binnen het team van triagisten. We hebben regelmatig overleg en volgen bijscholing om onze kennis op peil te houden.”
Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?
“De SOH-dienst wordt vaak overdag in het weekend ingezet en tijdens de feestdagen. Dan zie je een toename van drukte op de huisartsenpost. Er wordt veel geklust, gesport, getuinierd en de BBQ wordt aangestoken. En niet te vergeten het schaatsweekend van afgelopen winter dat ook voor extra drukte zorgde. Toch zijn er ook dagen waarop je niet veel patiënten ziet, dat wisselt per dienst. Maar de dagen dat je nauwelijks tijd hebt om te eten en te plassen vind ik persoonlijk de mooiste dagen. Doordat de agenda van de SOH vaak minder vol staat dan die van de huisarts heb ik ook meer tijd voor de patiënt. Hier haal ik veel voldoening uit, omdat je patiënten dan de extra aandacht kunt geven die ze verdienen”.
Hoe is de samenwerking met de huisarts?
“Tijdens drukke diensten neem je veel werk van de huisarts uit handen en zorg je voor enige verlichting in de werkdruk. Waar je dus al met 2 tot 3 huisartsen werkt op een zo’n schaatsdag, is de SOH zeker een toevoeging. Je werkt nauw met elkaar samen en kunt altijd een beroep doen op een huisarts. Bijvoorbeeld bij twijfel van een medisch probleem of bij vragen over voorschrijven van bepaalde medicatie.”
Hoe kijk je naar de toekomst van de SOH?
“Ik pleit bij ons op de huisartsenpost voor meer uitbreiding en verdieping van deze functie. Ik zie zeker een goede toekomst voor de functie SOH. Ik beleef heel veel plezier aan deze diensten en leer zeker elke dienst nog bij. Ik ben HKN nog steeds dankbaar dat ik 9 jaar geleden deze kans heb gekregen.”
Wil jij ook aan de slag als triagist bij HKN? Dan hebben we goed nieuws want wij zijn op zoek naar collega’s, klik hier om de functie te bekijken.