Joep van Beekveld, praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Callantsoog, is sinds juli 2021 bestuurslid bij HKN met aandachtsgebied ‘betrokkenheid van de leden’. Wat is zijn achtergrond en waarom is hij huisarts geworden? Wat gaat hem aan het hart? Een bezoek aan de praktijk in de mooie badplaats Callantsoog.
Joep is opgegroeid in Hoorn en verhuisde voor zijn studie geneeskunde naar Amsterdam. Afgestudeerd als basisarts ging hij aan de slag als assistent chirurgie in het AMC en stapte vervolgens over naar een vakgebied dat meer zijn interesse had: orthopedie.
Joep: “Met veel plezier heb ik 2 jaar in dit vak gewerkt, maar ik merkte uiteindelijk toch dat ik dingen miste. De continuïteit, een eigen praktijk en het contact met mensen. Orthopeden kunnen aan een foto van een heup zien wie ze hebben behandeld, maar verder weten ze niet veel van de patiënt. De gedachte om nog 30 jaar heupen en knieën te bekijken en verder weinig met die mensen te hebben vond ik toch te weinig.”
In die tijd was het helaas nog niet mogelijk om als basisarts in een huisartsenpraktijk te werken om kennis en ervaring op te doen. Dus besloot Joep om zich te specialiseren in huisartsengeneeskunde, waar hij gedurende zijn laatste jaar van zijn studie terecht kwam in Petten bij Sake de Boer.
“Ik woonde destijds weer in Hoorn en had de voorkeur voor een plattelandspraktijk. De kennismaking met Sake de Boer was heel positief. Ik vond het hartstikke leuk om ervaring op te doen in een kleinschalige, apotheekhoudende praktijk met eigen patiënten. Toen ik in Petten stage liep overleed, als gevolg van een tragisch ongeluk, de zittend huisarts in Callantsoog. Nadat ik mijn opleiding afgerond had ben ik eerst als HIDHA aan de slag gegaan in Callantsoog en later heb ik de praktijk overgenomen. Dat is nu 15 jaar geleden.”
Twijfel om als begin dertiger een eigen praktijk te beginnen had hij niet.
“Ik heb één korte waarneming gedaan van een aantal maanden op een vaste plek. Dat vond ik echt een meerwaarde en dat vind ik nog steeds. Je leert de mensen kennen, volgt ze en weet van de familiebanden. Het feit dat je van te voren van dingen op de hoogte bent is makkelijk in de gesprekken. Vanmorgen kwam hier een jongen van 20 en in mijn gedachten was het nog een klein jongetje, dat was hij ook – 15 jaar geleden. Ik ken zijn ouders en weet wat er in de familie speelt, waardoor ik dingen goed plaatsen.”
Met zijn gezin verhuisde hij van Hoorn naar Callantsoog, onder andere vanwege de terminale patiëntenzorg. Die wil hij graag zelf doen.
“Een verkoudheid kan een waarnemer ook behandelen, maar in de laatste levensfase kun je als huisarts het verschil maken en echt iets betekenen. Zeker wanneer je vanaf het begin van een ziekteproces betrokken bent geweest is het fijn betrokken te kunnen blijven.
Dat kan ook wanneer ik om de hoek woon. Nu kan ik op zaterdag- of zondagochtend even langskomen bij een patiënt. Met die korte bezoekjes kom je een heel weekend door, want dan weet ik hoe het ervoor staat. En als we met het gezin nog wat willen doen ben ik met 20 minuten terug.”
In de zomer van 2021 werd hij lid van het bestuur. Op de vraag waarom hij deze keuze heeft gemaakt antwoord hij grijnzend: “Ten eerste omdat Theo het vroeg (Theo van Esch, voorzitter van het bestuur en praktijkhouder in Petten) ”. Hij vervolgt: “Het is moeilijk om mensen te vinden en ik had dit nog niet gedaan. Zat in de adviesraad van Chronische Zorg, was kaderarts diabeteszorg en heb een opleidingspraktijk. Dit was iets anders en ik was benieuwd naar wat er achter de schermen gebeurt.”
Zijn aandachtsgebied is betrokkenheid van de leden binnen de coöperatie. Daarnaast neemt hij zitting in de (nieuwe) adviesraad ‘continuïteit van zorg’. Deze adviesraad komt vier keer per jaar bij elkaar en is zuiver adviserend op het onderwerp: hoe zorgen we voor onze opvolging en trekken we huisartsen naar onze regio? Want er is werk aan de winkel.
“Ze blijven helaas niet altijd als ze stage hebben gelopen, dat moet veranderen”, aldus Joep. “Daarom hebben we ook de 3-daagse om hen te laten ervaren waarom het aantrekkelijk is om in deze regio te wonen en te werken. Afgelopen keer werd ik blij verrast toen twee eerstejaars, woonachtig in regio Alkmaar, te kennen gaven het wel te zien zitten om in de Noordkop te werken. Toch is er een maar. Men wil graag werken met meer dokters onder één dak. Een geluid dat je vaker hoort. De nieuwe generatie huisartsen wil iets anders, dus in plaats van ze te overtuigen hoe leuk het is om een solopraktijk te hebben kun je er ook voor kiezen het aanbod aan te passen naar de wensen van toekomstige collega’s.”
HAGRO Zijpe werkt al nauw samen. De vijf praktijken hebben een gezamenlijke website en (vier van hen) werken ook samen in de apotheek. Ook hier is er steeds meer werk en door de krachten te bundelen kan de apotheek dicht in de buurt van de patiënten blijven bestaan. De HAGRO heeft mooie toekomstplannen.
“We willen met elkaar een gezondheidscentrum vormen en kijken samen met de gemeente, provincie en het waterschap naar een centrale plek voor 5 praktijken met 5 artsen in opleiding. Natuurlijk zal dit een schok zijn voor onze huidige patiënten, want je kunt dan niet meer naar de dokter in je eigen dorp. Maar wél in je eigen gemeente, want de nieuwe plek zijn maximaal 4 kilometer bij de huidige praktijk vandaan komen te liggen. De zorgt verandert, als we niks doen kan dat betekenen dat er straks misschien wel 2 of 3 praktijken zullen verdwijnen. Dát is een groter probleem.”
Een mooi stukje ondernemen binnen HAGRO Zijpe. We blijven ze volgen!
Door: Susan Goudsblom, communicatieadviseur HKN